Gråärt – Schwedische Ackerperle

wP9085667 Det kan vara så att jag funnit min favorit när det gäller gråärter. I alla fall har jag bestämt mig för att satsa rejält på den här sorten nästa år: Schwedische Ackerperle. Jag petade ner fröer runt mina solrosplantor när jag satte ut dem i våras, och de har växt fantastiskt väl tillsammans. Gråärterna blir 100-150 cm höga så de har klättrat upp ungefär längs halva solrosorna.

wPA210529

Fröerna fick jag via en fröbytarkedja. Jag satte 20 fröer som totalt vägde 6 gram, och den torkade skörden blev faktiskt exakt 500 gram – vilket blir sådär 1.600 ärtor. Jag vet inte hur mycket utdelning man brukar få av gråärter i vanliga fall, men av de sorter jag provat tidigare har i alla fall ingen givit 80 x sig själv tidigare. Så jag är väldigt fantastiskt nöjd! Dessutom har de bara växt, jag har varken rensat ogräs, gödslat eller vattnat. De har bara petats ner i jorden (nygödslat då visserligen) och sedan fått växa bäst de kunnat själva.

wPA220547GODA är de också! Den här hummusen gjorde jag igår. Supergott. De påminner mycket om kikärter i smaken.

Det finns väldigt lite info om Schwedische Ackerperle på nätet. Det är en sort som är listad hos Nordiska Genbanken (NGB13486), men det finns ingen direkt info om sorten där, annat än att fröerna kommit till NGB via Sesam som i sin tur fått dem från USA. Namnet är ju tyskt och de finns nämnda på en tysk sida, och jag har hittat en bild där det finns Schwedische Ackerperle med, men det är allt.

Andra sorter av gråärt/blåärt jag provat – som inte alls kommer upp i den här utdelningen, är: Biskopens ärt, Orust,  Rosakrone, Skånsk gråärt, Hälsinge gråärt, Jämtländsk gråärt, Gotländsk blåärt och en sorts blåärt som kommer från en medlem på alternativ.nu. Det är väldigt stor skillnad på själva ärt-storleken, och jag märker att jag helt klart föredrar de som är större. Och så skall de ge mycket då – så klart!  Till nästa år har jag sparat 290 gram Schwedische Ackerperle som utsäde…. 😀

Annonser
Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gråärt – Schwedische Ackerperle

  1. Agneta Börjeson skriver:

    Hej
    Schwedische Ackerperle hittades av föreningen Sesam i Gatersleben, den tidigare Östtyska genbanken, i början på 90-talet. Sedan har den odlats inom föreningen och också getts till genbanken. Så mycket information finns inte om sorten men den är klart odlingsvärd.

    Agneta
    http://www.rottle.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s