Världens godaste tortillas…

wPA220555Idag åt vi tortillas med hummus, coleslaw och morotskofta till middag. De var så sanslöst goda och jag är väldigt stolt över dem, så jag måste ge dem ett eget blogginlägg. Både för att själv minnas hur jag gjorde + tipsa om hur man kan göra. För det här var extremt gott och väldigt lättätet. Liksom inte kladdigt eller något.

Tortillas (blir 24 stycken):
1,5 liter vetemjöl
2 tsk salt
2 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
5 dl morotsjuice
Blanda alla torra ingredienser, häll i de blöta och blanda ihop till en fast, smidig deg. Dela i 24 bitar och kavla ut varje så runt det går (smakar lika bra om de blir i andra former så lägg inte så mycket tid på att försöka få dem runda). Grädda i torr stekpanna, ganska varm, ca. 1 minut på varje sida. Täck både degklumparna och de färdiggräddade med en duk så de inte torkar ut.

Hummus på gråärter:
2 dl torkade gråärter
1 stor vitlöksklyfta
Saften från 1 citron
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1 dl rapsolja
1 dl spad från ärtkoket
Blötlägg gråärterna minst 12 timmar. Koka upp i vatten, häll av det kokande vattnet och koka upp ärterna på nytt i lättsaltat vatten. Låt koka i 45 minuter. Häll av i durkslag men spara kokvattnet! Låt ärterna svalna lite och mixa sedan ärterna och de torra ingredienserna med oljan. Späd med kokvattnet tills hummusen får önskad konsistens.

Coleslaw (blir ca 1,5 liter):
1/2 normalstort  vitkålshuvud
8 små, vita morötter
4 små rödlökar
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk strösocker
1 dl majonäs
1 dl filmjölk
Finriv morötterna, strimla kålen och lökarna fint. Blanda ihop alla ingredienser med händerna så det blir en härlig gegga av alltsammans.

Morotskofta (ca. 60 st):
600 gram finrivna, urkramade morötter
2,5 dl kikärtsmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt
1 krm gurkmeja
1 tsk koriander
Finriv morötterna (det behövs drygt 1 kg morötter) och krama ur all vätska som går (vätskan använde jag till tortillabröden). Blanda ihop allt med händerna till en fast och medgörlig klump. Forma små bollar i typ köttbullestorlek, och fritera i  omgångar i het olja. Ungefär 4-5 minuter per omgång.

Förutom att det här var en ovanligt lyckad kombination så är min stora stolthet också – förutom att allt är hemlagat – att i princip alla huvudingredienser är  egenodlade! Gråärterna, vitkålen, morötterna (både de orange och de vita) och rödlöken är alla från vår odling säsongen 2013! Snart kan vi dessutom börja använda vår egen koriander, men än så länge har jag köpekoriander kvar, så jag använder klart den.

Annonser
Det här inlägget postades i Mat & recept, Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s