Kokbönor 2013 – en summering

wPA210509

Nu är alla kokbönor skördade, torkade och tröskade. Fortfarande håller jag bara på att provodla och det känns som jag famlar mig fram, men några erfarenheter rikare känner jag mig i alla fall. Helt klart GÅR det att odla mogna kokbönor i Norrland, men ja, det är trixigt och det ger inte särskilt mycket utdelning. Skillnaden mellan att odla samma sort i växthus mot på friland är enorm.

wPA210502

I den här burken finns alla mina färdiga kokbönor av åtta olika sorter: Jacobs Cattlebean, Laxböna, Gotländsk gul, Röd böna, Klintehamn, Rödhakeägg, Bergsgubben, Båstad och Hutteriternas soppböna. Det är som synes inte särskilt stor skörd. Jag har å andra sidan inte odlat några mängder, men resultatet är klent hur som helst. Alla de här bönorna skall jag använda blandade till någon god böngryta i vinter – ingen av dem kommer jag spara frö från för de här gav helt enkelt för lite hos mig för att det skall vara värt att odla.

Hutteriternas soppböna var ett gränsfall – den satte jag direkt ute i kallbänk med glas över, och den tog sig mycket bra och gav även mycket baljor. Problemet var att i nästan alla baljor var det bara en färdig böna. Jag vet inte vad det kan bero på men det var ju rätt segt att sitta och sprita ut en enda böna ur varje skida. Så det får vara. Jacobs Cattlebean både förodlades och fick bo i växthus och hade de allra  bästa förutsättningarna – ändå blev det inte så mycket som jag hade hoppats på. Tröstlöst trots snygga bönor. Båstad och Klintehamn växte i odlingslåda och gav okej – kanske jag återkommer till dem en annan gång. Rödhakeägg och Laxböna gav oerhört klent resultat med tanke på att de växte i växthus. Gotländsk gul gav klent, men allra sämst gav Röd böna där jag bara kunde skörda sju färdiga bönor – jag fick inte ens insatsen tillbaka. Bergsgubben petade jag ner i en hink och den levde verkligen ett hårt liv i somras med minimal skötsel, trots detta gav den en del bönor så den kan också vara värd att återkomma till – kanske ger den jättebra om man sköter den lite bättre.

wPA210506

Glädjeämnet då: Yin Yang-bönan! Det här är resultatet av sex plantor som jag förodlade och som fick växa i växthuset. Det blev 148 gram. Jag sparar alla som utsäde till nästa år – för nu skall det bli odla av när det gäller Yin Yang! Det är roligt att just den här läckra bönan är den som växter bäst. Frodiga plantor, många baljor, välfyllda med många bönor. En fröjd att skörda! Jag odlade även en rad av dessa utomhus, direkt i jorden. Det blev färdiga bönor där också även om de blev klara mycket senare (och tack vare den varma hösten!) och långt ifrån alla skidor hade färdiga bönor. Allt detta har vi dock ätit upp som färska bönor, och det har varit kanongott. Hela bönskidan fungerar alldeles utmärkt att koka och äta – den är inte trådig eller någonting.

wPA210513

Det känns nästan overkligt att ha en hel skål med så snygga, egenodlade bönor. Något att tänka på till nästa år är i alla fall att utnyttja utrymmet bättre. Det är väldigt låga plantor, så det blir mycket utrymme i växthuset som står outnyttjat ovanför dem. Det är liksom bara marken som täcks. Jag skall hitta på något annat sätt att odla dem till nästa år – både så jag kan ha dem på större yta och så behöver det inte vara så högt. Nästa vinter skall jag äta Yin Yang-gryta! 😀

Jag har även odlat kokbönorna Starazagorski (förodlad och sedan på friland) och Lämmel (satt direkt på friland), men dessa har jag bara ätit färska som skärbönor så jag vet egentligen inte hur bra resultat det blev från dem. Mat blev det i alla fall! 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s