Jättesolrosen Giganteus

wP9145899

Vi har lyckats med solrosor i år på ett sätt som jag knappast trodde var möjligt. Vilket solros-år det har varit! Vi har odlat två ”låga” sorter (ca. två meter höga): Autumn Beauty och Strawberry Blonde. De har fungerat fantastiskt bra och bara sprutat fram blommor, men även om det varit trevligt har de inte gått att jämföra med jättesolrosen Giganteus – med den känner man sig som en riktig mästerodlare! Själva blomman som sitter däruppe i himlen någonstans är enorm – måste vara 40 cm eller något i omkrets.

wP9145882

Här är Örjan och Algot framför den kraftigaste plantan. Runt stjälken har det växt gråärter som slingrat sig uppåt – har fungerat jättebra! Men ärterna är skördade nu.

wP9145909

Så här tjock är stjälken (det är Örjans hand, min når bara runt drygt halva), som ett litet träd ungefär. Helt ofattbart att jag satte de här fröerna i våras och att det kan komma något så enormt och stort ur ett enda litet frö.

wP9145849Här är jag bland de största solrosorna i vårt land. Jag är 1,54 meter lång, så den högsta måste ju vara över 3 meter hög.

Nästa år skall vi köra ännu mer på de här största solrosorna. De har fungerat jättebra som stöd för ärtorna. Runt en planta hade jag blomsterbönor, och det var en ännu bättre idé – de utnyttjade verkligen plantans höjd. Jag är jättepepp på att göra något mer av det här! 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jättesolrosen Giganteus

  1. lenaericsson skriver:

    oj, vad läckert! Solrosor är ju fina men dina var verkligen lite extramaffiga!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s