Regnbågs-morötter

wP8208249En idé jag hade i våras var att odla morötter som skull gå i färgerna från mörkaste mörkt till ljusaste ljust. Jag hade dels ett ”regnbågsland” där jag satte sju sorters olika morötter, och så lite andra utspritt här och där i olika land. Nu börjar man kunna se resultatet, och det är lite kul. Här ovan syns de färger som morötter faktiskt finns i: lila, rosa, orange, gul och vit.

wP8208236

Här är åtta av de sorter jag odlat: Deep Purple (lila), Purple Haze (lila), Samurai (skall vara röd men är rosa), Atomic Red (rosa), Nantes 2 (orange), okänd morot från Santorini (orange), Carotte Jaune (gul) och White Satin (vit).

wP8208252

Det blir verkligen läckert när man sätter ihop morötter i olika färger! 😀

wP8208279

Purple Haze och Deep Purple är båda två lila morötter, men skiljer sig rejält. Purple Haze har vanlig blast och beter sig som en vanlig morot, och har orange kärna (till vänster). Deep Purple har lila/grön-blast och den färgar av sig rejält – beter sig och känns mer som en rödbeta, och den har en vit kärna (till höger). Båda två är ganska anonyma i smaken. Det är verkligen färgen man odlar dem för.

wP8208282

Samurai och Atomic Red ser väldigt lika ut på utsidan, båda är rosa. Samurai var en stor besvikelse för den skulle ju vara RÖD, medan Atomic Red skulle vara just rosa så den ser väl ut precis som den skall. Insidan däremot ser annorlunda ut: Samurai till vänster och Atomic Red till höger. Samkmässigt är det också skillnad: Atomic Red är ganska anonym och tråkigt, medan Samurai är rent äcklig. Skippa att odla den! Jag har dessutom haft enorma problem med den hela sommaren då den bara drar iväg och stocklöper. Av två rader Samurai blev det bara 3-4 st normala morötter, alla andra drog iväg.

wP8208287

Jag gillar att lägga upp grönsaker i olika färger i små arrangemang! 🙂

wP8208242 Och till slut en bild av Örjans favoritmorot. En Minicor. Det är en god, orange morot som tyvärr (eller roligt tycker Örjan) grenar sig väldigt mycket. Typ alla ser ut så här.

Annonser
Det här inlägget postades i Odling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Regnbågs-morötter

  1. Penna skriver:

    Härliga morotstider!! Mums! Grönsaker är verkligen vackra.

  2. sandra skriver:

    kul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s