Rädisor i ny skepnad

wP6089027Vi har som sagt väldigt mycket rädisor, och de är så himla fina och goda. Men det finns inte en chans att jag skulle hinna äta alla dessa rädisor som de är, så jag har funderat lite på vad jag skall göra med alla. En idé är att prova på att syra dem, men så långt har jag inte kommit ännu.

Idag tog jag i alla fall och provade på att koka hela rädisor och äta dem som tillbehör till maten. Jag sparade lite av blasten och jag kokade dem i 10 minuter. Det var nog lite för länge för de blev väldigt mjuka och hade inte så mycket tuggmotstånd kvar. Men jag tyckte de blev fantastiskt goda! Jag hade en sallad till maten (100% egenodlad på spenat, rucola, gurka, salladslök och dill) med äppelcidervinäger, olja och kryddor. Den vätskan från salladen var grym på de kokta rädisorna! Kan tänka mig att det skulle vara kanon med smält smör också.

Blasten på rädisorna tog jag också tillvara. Sköljde den noga och kokade sedan i ca. 10 minuter. Hackade, och använde det hela sedan i mitt vanliga recept till en indisk rätt med spenat och fetaost. Blev hur bra som helst – liksom ingen skillnad. Rädisblad smakar verkligen precis som spenat men har lite grövre stjälk. Annars är det väldigt likt. Rädisbladen är i rått tillstånd lite sträva och nästan taggiga, men det försvinner helt vid kokning. Helt klart något man kan ta tillvara på oftare.

Jag är rätt inne på det där att använda sig av allt ätbart på växterna. Det är egentligen rätt skruvat att man odlar tex. rödbetor och slänger blasten, när rödbetsblast är hur gott som helst. Förutom rödbetor och rädisor skall blasten från morot gå utmärkt att äta. Skall prova det när morotsskörden sätter igång. Palsternacksblast vet jag sedan gammalt att det går jättebra att använda, det är supergott. Och snyggt! Jag har gjort allt möjligt av det tidigare, paj tex.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Mat & recept, Odling. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Rädisor i ny skepnad

  1. Fröbomb skriver:

    Bra tips! Jag tänkte inom kort göra sallad på mina första rädisor, men nu ska jag även prova att laga till blasten.

  2. Ping: Rädisan och dess bortglömda blad | Fröbomb

  3. lenaericsson skriver:

    Jag har aldrig testat att koka rädisor. Det måste jag göra. Kan kanske vara speciellt bra om man får rädisor som stått för torrt och då blivit för starka tänker jag. Morotsblast provade jag en gång, men den är lite väl ”fibrig” för min smak, men jag kanske får lov att prova igen!

  4. Christian skriver:

    Lättkokta rädisor med smör och salt, supergott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s