Vårt tomathus är klart!

wP6038576

Nu har vi precis varit ute och lagt absolut sista handen på vårt tomathus! Äntligen har vi tomaterna utomhus och i säkert förvar för väder och vind. Vi hade egentligen inte alls planerat att det skulle bli så här, men vårt lilla växthus är ju redan alldeles proppfullt av gurka, melon, bönor och alla möjliga saker som fortfarande står på drivning, så det var omöjligt att få in våra 33 tomatplantor där. De har dessutom hunnit bli väldigt stora. Grejen är ju att vi skall bygga ett till växthus, men plattan som det skall stå på står det fortfarande en smedja på (skulle plockats ner i höstas av den som äger den) så vårt växthusbygge måste vänta lite.

Min tanke var att bara slänga ihop något lite snabbt med slanor och byggplast, men Örjan tog det här projektet till sitt hjärta och satte igång med operation tomathus.

wP6038594

Och så här blev det. 2,5 meter högt, 2,5 meter brett och 4 meter långt. De vanliga tomatplantorna står två och två i svarta sopsäckar, ampeltomaterna står en och en i sopsäckar och vinbärstomaterna står en och en i hinkar. I säckarna är det också bönor, och det är tänkt att allt skall klättra upp längs med slanorna som står på insidan.

wP6038620

Så här har har fördelningen av tomaterna blivit: 7 st av bifftomaten Black from Tula, 4 st av bifftomaten Apelsin, 2 st av bifftomaten Great White, 4 st av vanliga tomaten Ungersk lantsort, 4 st av busktomaten Progress, 4 st av den gula tomaten Tante Cis, 1 st av den svarta tomaten Kumato, 2 st av vinbärstomaten Hundreds and thousands, 3 st av körsbärstomaten Vilma, 3 st (+ 1 på tillväxt) av körsbärsampeltomaten Tumbling Tom Red, och så en planta av en okänd sort som självsådde sig i en av krukväxterna och som jag är nyfiken på vilken av sorterna det kan vara. Dessutom har vi ställt in några chili och paprikaplantor. Så det är redan rätt fullt. Bönplantorna som fått komma in här är störkokbönan Rödhakeägg, störbrytbönan Laxböna samt blomsterbönan Silute.

Vi har redan skördat ganska mycket tomater från våra Tumbling Tom Red-plantor som stått inne i köket. En av sticklingarna jag tog i februari har varit oerhört produktiv. Som mest hade den 34 tomater på sig samtidigt och då är den inte ens speciellt stor.

wP6038545

Lite ledsen är jag över att det bara blev en planta av Kumato. Jag är så nyfiken på den sorten som jag läst skall vara en av världens godaste tomater. Plantan jag har är i alla fall stark och fin, och just nu är det gott hopp om skörd för den har två gröna tomater på sig.

wP6038546Vinbärstomaten har vi inte smakat av ännu, men den har verkligen många, många små ärtstora tomater överallt. En håller på att bli röd… skall bli spännande att smaka!

wP6038572Till sist måste jag ju bjuda på den här bilden: Örjans jubel över att tomathuset äntligen var klart, det tog tre dagar att bygga och få till alla små detaljer. Men det är också sjukt bra nu med stor ventilationslucka och smart lösning för öppningen. Bra jobbat Örjan! ❤

Annonser
Det här inlägget postades i Odling, Personligt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Vårt tomathus är klart!

 1. Annalena skriver:

  Härligt. Vi får nödlaga vårt växthus i år, eftersom det inte finns tid och pengar till att bygga ett nytt just nu. Men huvudsaken är ju att tomaterna. gurkan, chilin och Basilikan får tak över huvudet.
  Ha det gott

  • Nödlagning är nog en bra lösning ändå – grönsaker är ju inte så kinkiga på hur förvaringen ser ut, men effekten av att förvaras bakom glas eller plast brukar ju vara enorm mot om de står på friland. Vi vet inte om det här huset kommer hålla mer än en säsong eftersom vi använt vanlig billig byggplast, men kul att det blev klart till slut! Och skönt nu när det blev svalt igen.. brrr… bara 8 grader nu. Känns helt overkligt att vi hade sådan sommarvärme för några dagar sedan.

 2. Fröbomb skriver:

  Härligt och vad roligt med så många sorter! Jag testar också vinbärstomat för första gången i år. Den har inte så kommit så långt än men jag satte också rätt sent. Kumato ska jag lägga på minnet.

 3. Birgitta Kronkvist skriver:

  Vilket fint tomathus! Grattis, det är precis vad jag skulle behöva själv. Efter att ha tillbringat flera dagar med att leta efter rosplantor och istället funnit den ena efter den andra tomatplantan, är jag till slut lycklig ägare till nio tomater. Även en del rosor. Tyvärr blåser det värre än någonsin och jag bär mina plantor fram och tillbaka, täcker dem varje natt med fiberduk o.s.v.
  Eftersom ett växthus just nu inte får plats i min ekonomi har jag tankar om ett ”tomathus”, kanske som ett mindre fotbollsmål… I trä med stark byggplast.

 4. Nina skriver:

  Lite nyfiken. Hur länge höll det? Skulle ni gjort det annorlunda efter att ni nu testat det. Ser ut som ett utmärkt provisoriskt tomathus.

  • Det håller fortfarande! Har stått ute två vintrar och hållit emot snö bra. Ett bra och enkelt växthus för det mesta, inte bara tomater. Vi använder det flitigt. Vet inte vad man skulle gjort annorlunda, en bättre dörr kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s