Dramatik med kattungar

wP2274299

Vår katt Pengar har fått ungar igen, för femte gången någonsin faktiskt. Det har varit lite speciellt den här gången, eftersom det är så att det är Benjamins katt Subban som är pappa till ungarna. Och Subban finns inte längre, så det här är liksom det enda som är kvar av honom. Benjamin hade med sig Subban hit på jullovet, och då passade Pengar på att löpa. Ungar tillverkades, men sedan råkade Subban bli utsläppt på julafton och det var inte så bra eftersom han inte kände till området här. Vi har letat, vi har efterlyst, vi har brutit upp golvet på vedboden, vi har ropat, vi har lockat, vi har ställt ut mat, vi har gjort fällor, men det är bara att inse: Subban försvann den där dagen.

Pengar blev lyckligtvis dräktig, och vi hade beräknat att hon skulle få ungar 25/2. I förrgår, den 27/2, var hon riktigt redo och då tog jag bilden på henne här uppe. Hon kändes lite plågad och ville inte lämna oss frivilligt, samtidigt ville hon gärna vara uppe i Sebbans säng där hon gillar att föda ungar. Så hon vandrade oroligt runt i huset mellan Sebbans säng och så ständigt tillbaka för att kolla så vi var med.

wP2274377

Sent på kvällen började hon föda. Först kom en liten grårandig hane, och det var alldeles prickfritt. Förutom att kattungen var så liten, så liten. Men det var full fart på honom och han diade på fint. Pengar var lycklig över sin lilla unge. På bilden ovan är ungen torr och fin och har ätit sitt första mål mat. Pengar har inte börjat föda nästa unge ännu utan hon ligger och kramar om kattungen som hon ofta gör. Det är så himla gulligt.

Sedan visade det sig att vi hade ett felläge, kattunge två låg med rumpan först. Den här kattungen var mycket livligare och sprattlade och höll på så man såg hur det buktade ut baktill på Pengar. Hon hade svårt att få ut ungen. Svansen åkte ut och ibland skymtade små tassar, men det ville sig inte riktigt. Jag försökte få ett grepp om tassarna, men det är ju så små så man tror ju man skall ta sönder dem bara av att ta i dem. Jag försökte i alla fall pilla bort lite slem från tassarna så jag fick ett litet bättre tag, och bara höll i tassarna när hon krystat klart så de inte skulle åka in igen. Jag vågade inte dra! Det gjorde susen och i nästa krystvärk kom hela kroppen ut. Puh, tyckte Pengar och lade sig tillrätta och började slicka ungen. Tyvärr var den ju inte helt ute utan huvudet var fortfarande kvar i Pengar. Jag vet inte hur allvarligt det är med katter, men för andra djur och även människor är det väl så att om huvudet är kvar i mamman och om navelsträngen ligger i kläm, så kvävs helt enkelt ungen eftersom den inte kan andas och inte heller får syre via navelsträngen. Eftersom Pengar ofta har sina ungar kvar ”halvt inne” och slickar dem länge när de har bakkropp och bakben kvar, så var jag rädd att det skulle bli så med den här också fast den då hade huvudet inne. Jag tog försiktigt tag om den lilla kroppen med hela handen och drog ut så mjukt jag kunde. Pengar skrek till, och ungen åkte ut med ett plopp. Den var väldigt medtagen och hade svårt att komma igång. Pengar slickade bara på kroppen så jag rensade försiktigt nosen och såg till slut att det kom en liten bubbla ur slemmet över nosen. Den andades! 🙂

wP2274450

Även det här var en grårandig hane, men den var ungefär dubbelt så stor som den första. Och när han väl kom igång så var han betydligt livligare än den första. En riktig rejser-unge! På bilden ovan är han alldeles nyfödd och har precis börjat andas.

Pengar fick sedan en tredje unge, en orange hane, och eftersom hon var mindre tjock än hon brukar vara (och hon brukar få fyra ungar) så var det tre ungar vi räknat med. Så kvällen var klar. Pengar och ungarna fick ligga kvar på soffan där hon valt att föda dem eftersom det verkade vara där hon ville vara. Vi gick och lade oss, det var då kring midnatt.

03.20 gick jag upp för att kolla hur det  var med ungarna och om det ändå hade kommit en till. När jag kom in i köket låg Pengar och de två sista ungarna tillsammans, och den förstfödda lilla ungen låg själv ungefär 40 cm från dem bakom Pengars rygg. Han var alldeles kall och rörde sig med långsamma rörelser. Hans huvud var bakåtslaget och han låg på sidan och ”sprang” med benen långsamt. Jag har sett det här beteendet så många gånger hos andra djurungar, lamm, killingar och föl. Jag kallar det döds-rörelserna, och det brukar  vara kört när det kommit till det stadiet. Det slutar nästan alltid med döden vad man än sätter in för resurser. Men jag har nog klarat några lamm i alla fall.

Men så länge det finns liv finns det hopp, så jag började med att värma den lilla ungen i min hand. Han var helt kall om benen och det var inte mycket värme kvar alls i kroppen. Jag masserade försiktigt för att få igång blodcirkulationen ordentligt och störa honom så han inte bara kunde lägga av. Jag försökte få honom att dia förstås, men precis som med alla andra djurungar som beter sig så här är det helt omöjligt. De böjer bara huvudet bakåt och det går inte att få dem att dia.

Jag gick upp till sovrummet för att prata med Örjan om vad vi skulle göra. Skulle vi låta naturen ha sin gång och ge upp ungen, eller skulle vi satsa den här natten på att få ungen att överleva? Vi valde det sistnämnda.

Det är ju inte så att jag är någon veterinär eller djurvårdsutbildad eller så, men med väldigt många djurfödslar av olika slag i ryggen har jag ändå rätt bra koll på vad som behöver göras. Den här ungen behövde:

1. Få upp värmen
2. Få i sig vätska
3. Få energi
4. Vila

Vi försökte först värma ungen bara genom att ha den tätt mot våra egna kroppar, men det räckte inte riktigt till. Så vi valde att värma honom i en bunke med kroppstempererat vatten. Vi höll honom i vattnet med bara huvudet ovanför ytan i några minuter, sedan torkade jag honom med torra handdukar. Vi flyttade Pengar och de andra ungarna till en kartong som vi gjorde liten med hjälp av en kudde och filtar, och så lade vi i en flaska varmt vatten i den.

När det gäller vätskan så använde jag mig av min egen mjölk – jag ammar ju fortfarande så jag har förmånen att kunna göra så och har räddat andra kattungar med min mjölk så det verkar fungera. Det kanske låter makabert men alltså, det är ju helt naturligt. Jag pumpade ut ungefär en matsked som vi gav ungen med en liten doseringsspruta. Det mesta kom utanför, men eftersom vi sprutade in det i munnen fick han ju i sig när han svalde. Om man nu inte har egen bröstmjölk går det nog bra med sockervatten också kan jag tänka mig. Hur som helst så fick han i sig både vätska och energi av den här mjölken, och när han till slut började röra sig mer normalt och var torr lade vi ner honom till Pengar.

Vi placerade honom vid en spene och han försökte dia men tog bara några tag och orkade inte mer. Vi gjorde då så att vi plockade bort en av de andra ungarna som redan satt på en spene, och så satte vi dit den klena ungen, alltså till en ”påbörjad” spene. Det fungerade!! Ungen diade för egen maskin!!

Vi övervakade att han verkligen åt, och sedan lät vi honom vila och ta igen sig mellan varmvattenflaskan och Pengar. När allt såg bra ut lämnade vi dem för natten, och glädjen var stor när vi några timmar senare kollade till dem och ungen låg där och diade med sina två syskon.

Nu har det gått två dagar sedan dramatiken och allt är frid och fröjd med alla tre ungar. Den lilla är lika alert som de två andra även om han är så mycket mindre, men allt kommer nog att gå bra. Det var en fantastisk känsla att rädda honom till livet fast det såg så kört ut.

wP2274427

Här är han bara en timme gammal, innan dramatiken. Jag håller honom i min hand medan Pengar föder unge nummer två (den som låg fel).

De har inte fått några namn ännu, det är Benjamin som får välja ut en unge först och namnge den. Han skall förstås få en av de här ungarna så han har kvar något efter sin katt Subban.

Annonser
Det här inlägget postades i Kattungar. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Dramatik med kattungar

  1. Ping: Dags för Lejonet och Creedence att hitta sina hem | Mitt underbara liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s